Czy wiadomo z czego Czarnogóra słynie?
Woda i góry tak można najlepiej scharakteryzować Czarnogórę, niewielki kraj na półwyspie Bałkańskim. Wspomniane dwa elementy zapewniają zapierające dech w piersiach widoki, doskonałe warunki zarówno do leniwego relaksu nad plaży czy aktywnego wypoczynku z dozą adrenaliny.
Fani mocnych wrażeń powinni spróbować m.in. raftingu kanionem rzeki Tara (największy i najgłębszy w Europie). Kuchnia w Czarnogórze jest pełna kontrastów i oferuje szeroką gamę smaków. Stanowi doskonałe uzupełnienie największych atrakcji Czarnogóry.
Dlaczego warto wybrać Czarnogórę na wakacje all inclusive? Na terytorium Czarnogóry znajdują się trzy regiony: górzysty, jeziorny i przybrzeżny. Każdy ma swoją unikalną kulturę kulinarną. Ryby i owoce morza w Czarnogórze pochodzą przede wszystkim z Ariatyku oraz licznych jezior i rzek.
Najbardziej odwiedzanym jest Jezioro Szkoderskie dookoła którego rozpościera się malowniczy park narodowy. Dostarcza ono wyjątkowo smaczne pstrągi, węgorze, karpie i ukleje. Na wybrzeżu Adriatyku, szczególnie w regionie zatoki Kotorskiej, królują sardynki, małże, żabnice, ośmiornice. Riwiera Czarnogórska jest także znana z różnorodnych dań rybnych.
Będąc w Czarnogórze, aby zanużyć się w różnorodności smaków i zapachów miejscowej kuchni warto odwiedzić każdy z tych regionów, na przykład podczas licznych wycieczek fakultatywnych. Jakie tradycyjne czarnogórskie potrawy z ryb i owoców morza należy spróbować w czasie wakacji 2023?
Jedna z kulinarnych atrakcji Czarnogóry: Crni Rižoto
Crni Rižoto (czarne risotto), którego głównym składnikiem jest czarna kałamrnica to bardzo popularny czarnogórski przysmak serwowany nad morzem na przykład na Riwierze Budwańskiej. Jest gotowany z atramentem kałamarnicy oraz owocami morza takimi jak krewetki i kraby.
Świeże czarne risotto podawane jest na ciepło i najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze kremowe. Jest to niezwykle pyszne danie, będąc na terytorium Czarnogóry koniecznie warto skosztować tego przysmaku, mimo nietypowego dla żywności koloru. Po sycącym posiłku pamiętajmy jednak aby umyć zęby, aby przypadkiem nie przestraszyć naszych towarzyszy podróży.
Wakacje nad Adriatykiem - przysmak Buzara
Buzara to tradycyjne czosnkowe danie z owoców morza, zazwyczaj zawierające krewetki, małże lub kalmary. Jest przygotowane w sosie na bazie czerwonego lub białego wina. Najczęściej zawiera w sobie również dodatek soku pomidorowego, oliway z oliwek i pietruszki.
To pikantne danie jest powszechnie spożywane na całym wybrzeżu Czarnogóry.
Miejscowi miekszańcy uważają buzare za idealne danie do spożywania w letnie wieczory podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Mimo iż podawane jest w różnych restauracjach w regionie, najlepiej smakuje na terytorium Czarnogóry, koniecznie w restauracjach położonych blisko plaży i morza.
Wakacje kulinarne w Czarnogórze - sałatka z ośmiornicy
Podobnie jak kalmary, ośmiornica jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni czarnogórskiej. Jest podawana w rożnych formach, często grillowana, innym razem smażoną z dużą ilością oliwy, pietruszki i czosnku. Odważni smakosze mogą ją nawet spróbowac pod postacią ceviche (zalewana surowym sokiem z owoców cytrusowych z dodatkiem soli, chili i cebuli).
Sałatka z ośmiornicy podawana z pomidorami, ogórkiem i sałatą to pyszna przystawka, którą można znaleźć w niemal każdym menu w Czarnogórze. Ośmiornica jest delikatna i prawdopodobnie złapana w dniu podania i to świeżość sprawia, że owoce morza smakuja najlepiej w Czarnogórze.
Karp z jeziora Szkoderskiego
Karp, lokalnie znany jako krap lub šaran, to ryba słodkowodna występująca w jeziorze Szkoderskim. Naukowo nazywana Cyprinus carpio jest duża i tłusta, a jej waga może dochodzić do 25-30 kg. Śliwki, pigwy i jabłka zapiekane z karpiem na cebuli czy to nie brzmi pysznie?
To podstawowe składniki dania zwanego „karp z patelni”. Warto się posilić tym pysznym, lokalnym przysmakiem w czasie zwiedzania Czarnogóry. Będąc nad jeziorem Szkoderskim nie należy również przegapić wędzonego, suszonego karpia. Polanego marynatą z oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku, pietruszki i świeżego soku z cytryny.
Dodajmy na marginesie, że Virpazar jest najciekawszym miastem Czarnogóry położonym nad tym zbiornikiem wodnym. Podgrorica stolica Czarnogóry dysponuje połączeniem kolejowym z tą urokliwą miejscowością słynącą z doskonałych restauracji.
Riblja Čorba - czy warto spróbować w Herceg Novi?
W zatoce Kotorskiej, części kraju gdzie znajduje się popularny kurort Herceg Novi dominują ryby i owoce morza. Świeże produkty morskie cieszą się zainteresowaniem i są przygotowywane według sprawdzonych receptur. Daniem wartym spróbowania jest ribla čorba, czyli po prostu zupa rybna.
Została stworzona przez rybaków jako sposób na wykorzystanie małych ryb, których nikt nie kupił. Oczyszczali oni ryby i gotowali je w garnku, aby zrobić zupę, co jest tradycją praktykowaną od lat.
W menu wielu restauracji w Kotorze znajduje się zupa rybna.
W niektórych wersjach są wykorzystywane małe ryby, podczas gdy inne będą zawierać kawałki większych, takich jak choćby dorsz. Bez względu na to, jak to danie jest przygotowane, jest wyjątkowo pyszne i aromatyczne. Zupa rybna to świetny sposób na rozpoczęcie poznawania nadmorskiej kuchni Czarnogóry.
Najciekawsze atrakcje Czarnogóry - Bokeljski brodet
Zatoka Kotorska to region Czarnogóry, gdzie jest przygotowywany gulasz rybny Bokeljski brodet. Brodety są często podawane na wybrzeżu Adriatyku. Choć przepis jest dość prosty (warzywa i ryby), to każde miejsce ma swój własny sposób przygotowania.
Jest więc Krtoljski, Luštički, po rybacku. Jednak to, co łączy bokeljskie brodety to przygotowanie tego specjału z jednego rodzaju ryby. Jest to przeciwieństwo klasycznego brodeta, do którego trafia więcej gatunków.
Jednak biedni wodniacy z Mulo, Prčanj, Krašicia i innych miejscowości Boki Kotorskiej nie chcieli wykorzystać kilku rodzajów ryb na jedno danie, więc tak narodził się bokeljski brodet. Najpopularniejszy to konger, którego w zatoce jest dużo i jest łatwy do złowienia. Jest nawet powiedzenie „Bez kongera nie ma brodetu”.
Ryby i owoce morza - specjały all inclusive w Czarnogórze
Grillowane ryby oraz owoce morza są bardzo popularnym i pysznym jedzeniem w Czarnogórze, ale nie ograniczają się do kalmarów, czy ośmiornic. Można znaleźć wszelkiego rodzaju owoce morza, w szczególności homary, raki, krewetki itp.
Czarnogóra Ulcinj to miejsce, gdzie zamówienie grillowanych owoców morza to zawsze dobry wybór. Produkty są tak świeże, że wciąż można poczuć zapach morza. W Ulcinju znajduje się najdłuższa plaża w Czarnogórze. O atrakcjach tego miasta w południowej części kraju można przeczytać we wcześniejszym wpisie.
Krstač – białe wino doskonałe do ryb
Ryby i owoce morza doskonale komponują się z białym winem. Krstač to rodzima czarnogórska odmiana białych winogron.
Jest to rzadkie winogrono, z którego produkuje się lekkie i przyjemne do picia białe wina. Odmiana pochodzi z południa, najprawdopodobniej z regionu Podgoricy. Stolica kraju będąca największym miastem Czarnogóry słynnie nie tylko z upraw doskonałego wina.
Nazwa Krstač, która tłumaczy się jako krzyż, została zainspirowana krzyżowym wyglądem grona. Winogrono daje jasne białe wina o owocowym i kwiatowym aromacie przypominającym brzoskwinię, morelę i kwiat czarnego bzu. Wina są lekkie i orzeźwiające, czasem z nutami ziołowymi i mineralnymi.