Najlepsze chorwackie smaki? Kuchnia Istrii

Grzegorz, 24.08.2023

Chorwacja dysponuje pięknym wybrzeżem Adriatyku. Jednymi z najczęściej wybieranych regionów nadmorskich to Istria, zatoka Kvarner i Dalmacja. Kuchnia Istrii jest znana ze swojej różnorodności. Na półwyspie Istria wiosną królują dzikie szparagi oraz liczne gatunki ryb, owoców morza (zwłaszcza skorupiaków), a jesienią zawsze może liczyć na trufle.

Zimą minestrone, kapusta i pieczone kiełbaski przygotowywane w ciepłych, tętniących życiem tawernach. Do wyboru jest szeroka gama tradycyjnych dań. I nie należy zapominać o starych istryjskich przepisach: domowy chleb i zupa są częścią życia Istrii od pokoleń.

Kuchnia chorwacka jest niejednorodna, a każda część kraju ma swoją własną tradycję kulinarną. Lokalna kuchnia na Istrii ma wiele rozpoznawalnych potraw. Jakie tradycyjne dania warto na Istrii spróbować?

Novigradske kapešante (owoce morza z grilla)

Przegrzebki z miasta Novigrad na wybrzeżu Istrii znane lokalnie jako kapešante, są uważane za jedne z najsmaczniejszych skorupiaków na świecie. Te wyjątkowe owoce morza rosną w obszarze morskim, gdzie słona woda morska styka się ze słodką wodą rzeczną. Ich specyficzny smak najlepiej się wydobywa, gdy są przyrządzane w możliwie najprostszy sposób – na grillu.

Wszystkie potrzebne składniki to przegrzebki, malvasia (tradycyjny gatunek białego wina z Istrii), oliwa z oliwek, odrobina pieprzu, mielony czosnek i pietruszka. Oczyszczone przegrzebki należy naoliwić w skorupce i położyć na rozgrzanym grillu.

Podczas grillowania dodaje się mieszankę malvazji, oliwy z oliwek i czosnku. Przegrzebki są gotowe, gdy mięso stanie się białe. Jak tylko zdejmie się je z ognia, należy je posypać pietruszką, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Chorwacka kuchnia - fritaja z dzikimi szparagami

Prosty posiłek przygotowany z jajek i szparagów, z dodatkiem tradycyjnego pršutu (rodzaj szynki) lub pancety (typ boczku) i domowego chleba to jedno z najbardziej znanych dań istryjskich. Szparagi to rośliny, które rosną w nadmorskich częściach Chorwacji, głównie na Istrii i są dobrze znane dzięki swojemu aromatycznemu i nieco goryczkowemu smakowi.

Gdzie zjeść najlepsze maneštra od bobići?

Maneštra - obfita i gęsta zupa przypominająca gulasz jest zrobiona z suszonego mięsa, fasoli i wiosennej kukurydzy. Istnieje wiele odmian dania, więc maneštra jest zwykle podawana jako pierwsze danie, gdy nie dodaje się suszonego mięso, a jeśli jest przygotowywana z mięsem, danie jest zwykle podawane jako eintopf.

Marchew, seler, rzepa, cebula i pomidory mogą być użyte w maneštrze, która często jest doprawiana pietruszką, czarnym pieprzem, oliwą z oliwek i liściem laurowym. W mieście Gračišće odbywa się coroczny Festiwal Maneštra, gdzie szefowie kuchni z całego regionu rywalizują o tytuł za najlepszą potrawę tego rodzaju.

Fuži z białą truflą

Mimo że połączenie fuži (istryjska odmiana makaronu), masła i istryjskich trufli jest powszechną pozycją w wielu lokalnych restauracjach, danie jest często przyrządzane z mniej aromatycznej czarnej trufli, a w najgorszym przypadku z oliwą truflową lub tartufatą - obie są aromatyzowane sztucznym aromatem trufli.

Danie, które jest prawdziwym klejnotem regionu, łączy fuži z uznaną białą istryjską truflą, która jest dostępna tylko w sezonie od września do stycznia. Ta droga trufla ma intensywny i przyjemny aromat, co czyni ją jedną z najbardziej cenionych najwyższej jakości odmian na świecie. Stanowi kulinarną dumą całego regionu.

Wyśmienita kuchnia Istrii - polenta

Chociaż polentę można znaleźć w kilku krajach europejskich, ta z Istrii wyróżnia się jako jedna z najlepszych. Jest zrobiona z mąki kukurydzianej i może przyjmować różne konsystencje w zależności od potrawy, w której jest podawana. Chorwaci preferują ją grillowaną lub jako kremową owsiankę. To podstawa chorwackiej kuchni, dlatego łatwo ją znaleźć w miejscowych restauracjach. Zdecydowanie warto jej chociaż raz spróbować w istryjskich restauracjach.

Švoj – idealna ryba na zimę

Na dnie Adriatyku bardzo często występuje znana również w polskich sklepach sola zwyczajna, lepiej znaną na Istrii jako „švoj”. Zazwyczaj łowi się ją późną jesienią i jest zarezerwowana na chłodne zimowe dni. Miejscowy specjał - švoj stał się symbolem regionu i zainspirował szefów kuchni na całym półwyspie do wyniesienia istryjskiej tradycji kulinarnej na wyższy poziom.

Ta ryba jest łatwa do czyszczenia i zapewnia pyszne białe mięso, które można lekko usmażyć na oliwie z oliwek na szybki obiad lub można połączyć z bogatym kwaśnym sosem. Ciekawy jest również przepis z świeżym sokiem z cytryny i kaparami.

Istarska jota

Istarska jota to stara potrawa, którą warto spróbować. W przeszłości była uważana za posiłek dla ubogich. Składa się z prostych składników, takich jak fasola, kapusta kiszona lub kiszona rzepa, ziemniaki, boczek, żeberka, cebula i czosnek.

Wszystkie składniki doprawiamy kilkoma wyselekcjonowanymi przyprawami. Jedynymi stałymi składnikami potrawy są kapusta kiszona i oliwa z oliwek, niezwykła mieszanka wpływów śródziemnomorskich i środkowoeuropejskich w regionie.

Ten gulasz lub gęsta zupa jest niezwykle popularna na Istrii i w północno-zachodniej Chorwacji, ale także w niektórych częściach Słowenii i północno-wschodnich Włoszech, zwłaszcza na terenach, które były pod panowaniem Austro-Węgier.

Półwysep Istria - co zjeść? Istarski pršut

Jednym z podstawowych składników kuchni chorwackiej jest istryjski pršut (prosciutto). To tradycyjnie peklowana i suszona szynka. Zwykle podaje się go w cienkich plasterkach razem z domowym chlebem i serem z mleka owczego lub koziego. Jego produkcja jest prostsza niż w przypadku innych prosciutto, ponieważ nie jest wędzona i przetwarzana bez skóry.

Po usunięciu skóry i tłuszczu jest solona gruboziarnistą solą, prasowana i nacierana mieszanką czarnego pieprzu, czosnku i różnych ziół. Następnie suszy się przez kilka miesięcy na wietrze, zanim dojrzewa i fermentuje przez ostatnie sześć do ośmiu miesięcy.

Z doskonałej szynki typu prosciutto słynie także Czarnogóra. Miejsce, gdzie się ja wyrabia to niewielka wioska Njeguši. Pyszne jedzenie warto popić dobrym, chorwackim winem. Gdy ktoś miał ochotę na deser to można przeczytać wpis o tureckich słodkościach, słodkich przysmakach Bośni i Hercegowiny albo o popularnym na Bałkanach, w Turcji i Ameryce Łacińskie trilece


Udostępnij

Grzegorz