Perfekcja smaku? Chorwackie wina

Rego-Bis, 05.12.2022

W 2022 roku, z trzema platynowymi i 16 złotymi medalami, wina chorwackie odniosły największy jak dotąd sukces w prestiżowym konkursie Decanter World Awards organizowanym przez szanowany magazyn z branży winiarskiej. Uprawa winorośli ma bogatą historię w Chorwacji, ale dopiero w ostatnim czasie produkty tego kraju uzyskują międzynarodowe uznanie. Kraj znad Adriatyku jest wiodącym producentem wina na Bałkanach, chociaż eksportuje stosunkowo niewiele. Z tego powodu miejscowe trunki najlepiej spróbować w czasie wakacji w Chorwacji. Można tutaj spotkać zarówno lokalne jak i międzynarodowe szczepy wina. Rodzime odmiany winorośli chorwackich często nie są zbyt dobrze znane na arenie międzynarodowej z powodu ich skomplikowanych i trudnych do wymówienia nazw. Polacy ze względu na pokrewność języka i występowania podobnych liter nie powinni mieć problemu z wymówieniem nazwy gatunków win takich jak: pošip, kujundžuša czy žlahtina, ale już pozbawiony samogłosek grk może stanowić wyzwanie.  Jakie odmiany win warto w Chorwacji spróbować ?

Malvasia z Istrii

Chociaż wino wzięło swoją nazwę od największego półwyspu w Chorwacji i jest uważana za rodzimą istryjską odmianę wina, dokładne miejsce jej pochodzenia pozostaje niejasne. Ta odmiana winorośli uprawiana jest na całym półwyspie Istria, a także w sąsiedniej Słowenii i we Włoszech. Jest bogata i owocowa o wysokiej zawartości alkoholu, średniej kwasowości oraz aromatach kwiatowo-owocowych. Istnieją trzy podstawowe rodzaje win wytwarzanych z tej odmiany białych winogron: bazowa Malvasia, wino niższej jakości, przeznaczone do szybkiego spożycia; świeża Malvasia, która nosi znak IQ (Istrian quality – Istriańska jakość), jest produkowana z wysokiej jakości winogron i ma okres przydatności do spożycia do trzech lat i dojrzewająca Malvasia, która trafia na rynek nie wcześniej niż dwa lata po zbiorze winogron i może być przechowywana przez kilkuletni okres.  

Kujundžuša

Kujundžuša  - miejscowa, intensywnie żółta odmiana winogron  jest uprawiana w okolicach Imotski w pobliżu granicy z Bośnią i Hercegowiną. Wysokowydajne winogrono dojrzewa pod koniec lata we wrześniu. Wino najlepiej spożywać szybko, gdy jest najbardziej orzeźwiające. Jego lekki charakter sprawia, że nadaje się do serwowania z białymi rybami i skorupiakami, zwłaszcza ostrygami.

Grk

Białe, wytrawne wino jest produkowane z odmiany rosnącej na piaszczystych glebach w pobliżu dalmatyńskiej wyspy Korčula. Grk jest często nazywany „najbardziej kobiecym ze wszystkich winogron”, ponieważ ma tylko żeńskie kwiaty i musi być sadzony obok innych odmian, aby być zapylonym (większość winogron do produkcji wina to samozapylacze).

Babić

Babić to autochtoniczna odmiana czerwonych winogron uprawiana głównie w Dalmacji, z której wytwarza się wysoko cenione, ciemne, gęste i smaczne wina. Idealne jako dodatek do grillowanego mięsa lub gulaszu. Babić charakteryzuje się dużą kwasowością i wysoką zawartością alkoholu, co sprawia, że ​​nadaje się do długiego procesu leżakowania i długotrwałego przechowywania.

Graševina

Graševina, znane jest również jako Welschriesling to aromatyczne białe wino o średniej treściwości rozpowszechnione w Europy Środkowej. Produkowane z najpopularniejszych w Chorwacji białych winogron i tak powszechnych w tym kraju, że często jest uważane za rodzimą odmianę.