Zima jest doskonałą porą do odwiedzenia Maroka. Pogoda jest przyjemna, nie ma upałów, które w lecie prawie uniemożliwiają zwiedzanie głównych atrakcji Maroka takich jak choćby Sahara. Również liczba turystów jest o wiele mniejsza niż w szczycie sezonu, co sprawia, że można bez pośpiechu zobaczyć liczne zabytki tego intrygującego afrykańskiego kraju. Maroko to nie tylko tętniące życiem targi, wędrówki po pustyni, stare i tajemnicze kasby czy błogi odpoczynek na plaży nad oceanem Można surfować na wybrzeżu, popijać herbatę w medynie i odkrywać ruiny dawnych cywilizacji. Dlaczego warto odwiedzić Maroko ?
Sahara
Sahara największa gorąca i trzecia co do wielkości pustynia na świecie jest łatwo dostępna z terenu Maroka. W tym kraju jest kilka miejsc, z których można rozpocząć wyprawy na pustynię, a także wielu doświadczonych przewodników oferujących wyjątkowe wycieczki. Niezależnie od tego, czy chce się wędrować pieszo, jeździć na grzbiecie wielbłąda, zwiedzać konno, czy samochodem z napędem na cztery koła, istnieje wiele sposobów na podziwianie imponujących krajobrazów. Sahara jest po prostu piękna. Niekończące się warstwy miękkich, złotych wydm wypełniają horyzont, a wspinaczka po tych masywnych wydmach jest surrealistyczna. Atmosfera jest cicha i spokojna, a oglądanie zachodu lub wschodu słońca nad pustynią to niezapomniane wrażenie. Ze względu na brak cywilizacji (świateł) to doskonałe miejsce do obserwacji gwiazd.
Medyny
Medyny są historycznym sercem każdego miasta w Maroku. Równocześnie będąc dzielnicą mieszkaniową, handlową i targiem spożywczym. Tutaj znajdują się kręte uliczki, w których sklepy, restauracje, stragany i domy w starych budynkach, stoją wzdłuż ulic, które są skupione niewiarygodnie blisko siebie. Dzięki wędrówce pod medynach można poznać niezwykle bogatą kulturę i zwyczaje Maroka.
Pyszne jedzenie
Kuchnia marokańska to cudowne połączenie wpływów kultury śródziemnomorskiej, berberyjskiej, arabskiej, afrykańskiej, a nawet żydowskiej. Jest pachnąca, świeża, pysznie przyprawiona i prawie zawsze w towarzystwie szklaneczki marokańskiej herbaty miętowej i świeżych owoców. Popularne owoce w Maroku to brzoskwinie, wiśnie, pomarańcze, daktyle i figi, które są niezwykle słodkie i soczyste. Warto spróbować soków wyciskanych na miejscu z pomarańczy albo granatów.
Można też spróbować ciekawego w smaku owocu kaktusa. Dostałej jakości są oliwki , które tak samo jak owoce i warzywa można tanio kupić na ulicznych targach, co zawsze jest ciekawym doświadczeniem. Mięso jest częstym składnikiem dań marokańskich, przy czym najbardziej rozpowszechnione są jagnięcina, baranina, wołowina i kurczak. Owoce morza i ryby są szczególnie popularne na wybrzeżu. Do najbardziej znanych marokańskich potraw należą kuskus i tagine. Tagine to smakowite danie składające się z wolno pieczonych warzyw, mięs i lokalnych przypraw, zwykle podawane w garnku z czerwonej gliny.
Plaże nad oceanem
Agadir, Essaouira, Taghazout, Safi i Mirleft to kilka popularnych nadmorskich miast w Maroku, które można odwiedzić, aby surfować, pływać i wygrzewać się na słońcu. Wybrzeże jest wspaniałe o każdej porze roku a piękne plaże ze złotym piaskiem zachęcają do błogiego relaksu lub uprawianie sportów wodnych. Na wybrzeżu warto spróbować owoców morza i skorzystać z wspaniałej marokańskiej gościnności.