Kuchnia Teneryfy. Jakich potraw warto spróbować?

Grzegorz, 18.07.2023

Teneryfa to największa wyspa archipelagu wysp Kanaryjskich. Do licznych atrakcji turystycznych wyspy należy zaliczyć największy park wodny Siam Park. Znajdujący na południu wyspy park ma powierzchnię ponad 18 hektarów. Można tutaj skorzystać z licznych zjeżdżalni, kolejek wodnych o tajskiej tematyce.

W pobliżu kompleksu znajduje się piękna plaża playa Las Americas. Słynny Loro Park ma również swoich zwoleników zwłaszcza wśród najmłodszych. Położony na północy wyspy zologiczno - botaniczny Loro Park umożliwia przyjemne spędzenie czasu z dziećmi. Na terenie parku żyją m.in rekiny, delifiny czy jaguary.

Do największych atrakcji turystycznych wyspy należą słynne klify Los Gigantes. Wyjątkowe formacje skalne  wyrastające z oceanu mają 500-800 metrów wysokości. W centrum wyspy w parku narodowym Teide wznosi się wulkan, który ma wysokość 3715 m n.p.m. To zarazem najwyższy szczyt Hiszpanii.

Ważnym aspektem kulturowym, którego wielu odwiedzających Teneryfę nie doświadcza, jest przepyszna kuchnia wyspy. Jednak wystarczy odrobina poszukiwań z dala od utartych ścieżek turystycznych i ominięcie restauracji typu fast food na południu, aby odkryć kulinarną skrzynię skarbów Teneryfy z jedzeniem, winem i deserami.

Najlepiej udać się do mniejszych miast i miasteczek oraz w okolice lokalnych rynków. Znana ze swojej świeżości, prostoty i oryginalności tradycyjna kuchnia kanaryjska została ukształtowana przez trzy zasadnicze czynniki: pogodę, ocean i historię wyspy. Łagodny klimat Teneryfy pozwala na całoroczną uprawę warzyw (oliwki, pomidory, boćwina, rukiew wodna, cukinia, fasolka szparagowa) i owoców tropikalnych (pomarańcze, banany, mango, papaja, awokado, guawa).

To sprawia, że świeże, miejscowe produkty są od razu wykorzystywane w tradycyjnych potrawach. Typowa kuchnia Teneryfy opiera się przede wszystkim na oceanie. Ocean Atlantycki otaczający Teneryfę zapewnia nieskończoną ilość świeżych ryb - papugoryby, tuńczyka, sardynki, makreli, węgorza, dorady... lista nie ma końca.

Warto też spróbować najlepszych owoców morza takich jak homary, ośmiornice i kraby. Nie należy zapominać o historycznym i geograficznym dziedzictwie. Wieki temu, zanim Europejczycy ze Starego Świata dowiedzieli się o cywilizacji za Oceanem Atlantyckim, Wyspy Kanaryjskie uważano za „kraniec świata”.

Jednym z głównych powodów, dla których jedzenie tutaj jest tak różne od innych miejsc w Hiszpanii, jest jego położenie na mapie. Stąd jest bliżej do Afryki niż Europy. Ten wulkaniczny archipelag, ma wyjątkową geologię, historię, a przede wszystkim kulturę — zwłaszcza w zakresie jedzenia. Jest to mieszanka dziedzictwa, łącząca hiszpańskie, północnoafrykańskie, berberyjskie i, co zaskakujące, kubańskie i wenezuelskie wpływy.

Wyspy Kanaryjskie odgrywały kluczową rolę na szlaku handlowym między Europą, Afryką i Nowym Światem. Był to istotny przystanek na Oceanie Atlantyckim i odkrywcy sprowadzili zamorskie uprawy na Wyspy Kanaryjskie. Nawet na poszczególnych wyspach są różnice w tradycyjnych potrawach. Przykładowo na Gran Canarii są widoczne wpływy kubańskie a na Teneryfie większe znaczenie ma dziedzictwo wenezuelskie. Jakie potrawy warty spróbować na Teneryfie?

Mojo rojo i mojo verde

Sosy mojo to nieoficjalny symbol kulinarny Wysp Kanaryjskich, które można łączyć niemal ze wszystkim, w tym ze słynnymi papas arrugadas (pomarszczonymi ziemniakami). Istnieją dwie standardowe wersje sosu: czerwona (mojo rojo)i zielona (mojo verde). Zawierające różne składniki: czerwoną ostrą paprykę i czosnek, a drugi kolendrę i pietruszkę.

Istnieje ponad 20 różnych wersji mojo. Każdy szef kuchni spróbuje nadać mu swój własny charakter, ale bardzo niewielu odważy się odejść zbyt daleko od oryginalnego przepisu. Prawie każda restauracja na Teneryfie serwuje co najmniej dwie wersje sosu mojo.


Papas arrugadas

Papas arrugadas (marszczone ziemniaki) są bez wątpienia nieodłącznym elementem nie tylko tradycyjnej kuchni Teneryfy, ale całej kuchni kanaryjskiej. Proste danie, bazujące na małych ziemniakach rosnących na archipelagu. Gotuje się je z dużą ilością soli, aż woda wyparuje i nabiorą „pomarszczonego” wyglądu.

Po ugotowaniu można je podpiec, aby ich skórki jeszcze bardziej się pomarszczyły i utworzyły skorupę soli. Danie jest stosunkowo proste, jednak ziemniaki uprawiane na Teneryfie i pobliskich wyspach słyną ze swojego smaku dzięki bogatej glebie wulkanicznej. Można je spożywać same jako rodzaj aperitifu lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, oczywiście w towarzystwie sosu mojo.

Kuchnia Teneryfy - Gofio

Wśród mieszkańców wysp Kanaryjskich dużym powodzeniem cieszy się gofio. Jest podstawą wielu tradycyjnych potraw na Teneryfie i ogólnie na Wyspach Kanaryjskich. Nazwa gofio oznacza rodzaj mąki kukurydzianej lub jaglanej, którą praży się tradycyjną metodą.

Gofio można również zrobić z innych zbóż, takich jak pszenica, żyto, a nawet komosa ryżowa. Z mąki przygotowuje się zacier, który może być słodki lub słony, w zależności od rodzaju potrawy, do której jest używany. Posiada długą historię, była używana już przez pierwszych osadników na Wyspach Kanaryjskich.

Ropa vieja - warto zjeść nie tylko na Costa Adeje?

Na Teneryfie warto spróbować ropa vieja. To kubańska potrawa popularna na Karaibach, ale jej wersja na Teneryfie jest zupełnie inna. Danie, którego nazwę tłumaczy się jako "stare ubrania" to pyszny gulasz, który powstał jako sposób na wykorzystanie resztek z innej potrawy.

Na Teneryfie głównym składnikiem ropa vieja jest ciecierzyca, a do garnka wrzuca się dodatkowo takie mięso, jakie jest pod ręką czy pozostało po przygotowaniu innych potraw. Mogą to być np. kiełbaski, wołowina, kurczak, nóżki lub żeberka. Do gulaszu dodaje się również zioła i przyprawy.

Ropa vieja to ciekawy posiłek serwowany na Wyspach Kanaryjskich, obfituje w różne wariacje i wzbudza zaciekłą rywalizację wśród restauratorów. Dlatego warto ją skosztować w kilku lokalnych miejscach żeby dobrze poznać smaki kuchni kanaryjskiej.

Nie tylko typowe ryby i owoce morza - Churros de pescado

Jeśli w czasie odwiedzin Teneryfy nie chce się być uważanym za nudnego turystę, szukającego typowej ryby z frytkami, warto poszukać tradycyjnej restauracji, która serwuje churros de pescado. Jest to ryba w cieście. W niektórych restauracjach ciasto jest ziołowe, co dodaje mu dodatkowego smaku.

Churros de pescado często podaje się z alioli (majonezem czosnkowym), który jeszcze bardziej podkreśla walory smakowe. Tak więc można zjeść panierowaną rybę na Teneryfie aby poznać kolejny smak bogatej tradycyjnej kuchni.

Z pysznych ryb przyrządzanych w nietradycyjny sposób słynie inna atlantycka wyspa Madera.

Co warto zjeść na Teneryfie? Croquetas caseras

Croquetas caseras to danie tapas dla fanów smażonych potraw. Chrupiące, panierowane kulki mogą być wypełnione niemal wszystkim. Najbardziej popularny farsz to szynka i biała ryba z ziemniakami, ale kurczak, tuńczyk i szpinak też nie powinny budzić naszego zdziwienia. Często krokiety smakują podobnie, niezależnie od nadzienia, przytłoczone zbyt dużą ilością ziemniaków. Dlatego ważne jest, aby wybrać miejsce, gdzie croquetas caseras są domowej roboty. Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że danie będzie wykonane z większym kunsztem i przywiązaniem do tradycji.

Z niezwykle smacznej i ciekawej kuchni słynie również Turcja.

Udostępnij

Grzegorz