Na tradycję kuchni cypryjskiej wielki wpływ miała zarówno Grecja, jak i Turcja. Z tych krajów wziął się zwyczaj grillowania i przybyły takie składniki jak pietruszka, czosnek i jogurty. Ostre przyprawy są na Cyprze mniej rozpowszechnione niż w Turcji. Natomiast niezwykle popularne są włoskie zioła jak mięta, kardamon, rukola czy estragon. W okresie okupacji brytyjskiej Cypryjczycy polubili curry i imbir. Łagodny klimat i żyzne gleby pozwalają Cypryjczykom na uprawę warzyw i owoców. Wyspa znana jest z pomarańczy i grejpfrutów, nawet banany są uprawiane niedaleko Pafos. Góry Troodos to idealne miejsce do uprawy drzewek orzechowych i oliwnych. Większość cypryjskich winnic znajduje się również w górach. Do dań mięsnych najczęściej wykorzystuje się mięso jagnięce, wieprzowe i królicze. Tuńczyk i miecznik to ulubiona ryba Cypryjczyków. Talerze z meze serwowane niemal na całej wyspie to najlepszy sposób na spróbowanie kilku różnych dań podczas jednej kolacji. Co warto spróbować na Cyprze?
Halloumi
Ze wszystkich tradycyjnych potraw Cypryjczycy najbardziej są dumni z sera halloumi (robiony z mleka koziego i/lub owczego). Jego miękka konsystencja i biały kolor spełnią oczekiwania każdego, kto będzie się nim delektował, najlepiej przy lampce miejscowego wina. Halloumi jest prawie zawsze podawane w tradycyjnych tawernach jako przystawka, zarówno na surowo, jak i z grilla. W winnicach podczas degustacji wina często występuje jako przekąska wraz z migdałami, suszonymi morelami i pieczywem. Chociaż halloumi jest bogaty w tłuszcz, jest uważany za zdrowszą alternatywę dla zwykłego żółtego sera, takiego jak edam czy gouda, ponieważ jest wytwarzany bez konserwantów. Nie należy się martwić, jeśli będą widoczne zielone elementy na powierzchni sera, miejscowi uwielbiają dodawać miętę podczas robienia halloumi.
Kotopoulo me kolokassi
Jest to kurczak z kawałkami taro, czyli bulwy korzeniowej (kolokazja jadalna), którą Cypryjczycy gotują i zjadają od wieków. Smakuje jak ziemniaki. Najpopularniejszym na wyspie sposobem przyrządzania taro jest pieczenie z warzywami, mięsem i odrobiną czerwonego wina.
Aby zrobić Kotopoulo me kolokassi, bulwy korzeniowe są zwykle krojone na duże kawałki i duszone w garnku wraz z wcześniej usmażonym kurczakiem, cebulą i selerem. Sos pomidorowy z warzywami i przyprawami przygotowywany jest osobno.
Sheftali
Aromatyczna mieszanka mielonego mięsa i przypraw jest zawijana i przygotowywana na ruszcie grillowym. Można zjeść sheftali nadziewając chleb pita, z dodatkiem sałatki, cytryną i dipami, takimi jak tzatziki, hummus i tahini. Inną opcją jest zjedzenie klopsików z dodatkiem marynat i pieczonych warzyw. Słowo şeftali pochodzi z języka tureckiego i dosłownie oznacza „brzoskwinia”. Nie jest to zaskakujące, ponieważ sheftali wyglądają jak soczyste brzoskwinie i najlepiej smakują, gdy są świeże.
Kolokouthkia me ta afka
To danie często pojawia się w mezze i składa się ze smażonej cukinii z jajecznicą posypaną solą. Jest podawane przez większość tradycyjnych restauracji i uważa się, że jest to bardzo proste i typowo cypryjskie danie, które można łączyć z innymi.
Stifado
Obfitym daniem mięsnym, uwielbianym na Cyprze jest wilgotne stifado, przygotowane z cebulą i oblane czerwonym winem. Wołowinę gotuje się razem z laskami cynamonu i goździkami, które nadają słodką nutę. Uważa się, że przepis przywieźli Wenecjanie, a Cypryjczycy dodali pomidory w XVI wieku, kiedy dotarły do Europy. Stifado gotuje się kilka godzin i podaje z ryżem lub kaszą bulgur (pilaw).