Kuchnia turecka jest znana jako jedna z najlepszych kuchni świata, dołączając do francuskiej, chińskiej i włoskiej. Podobnie jak mozaika kulturowa tego kraju, jedzenie w Turcji jest bardzo zróżnicowane i zawiera niezliczone wpływy i smaki. Kuchnia Turcji ewoluowała przez wieki, czerpiąc z bogatej historii ziem, które gościły najpierw Bizancjum, a następnie Imperium Osmańskie. Dostępność specyficznych produktów w różnych regionach przyczyniła się do różnorodności potraw. Na przykład wschodni region Morza Czarnego nie nadaje się do produkcji pszenicy ze względu na obfite opady deszczu, dlatego mieszkańcy opracowali dania, które opierają się głównie na kukurydzy i mące kukurydzianej. Podobnie region południowo-wschodniej Anatolii słynie z kebabów ze względu na obfitość zwierząt gospodarskich. Z regionu morza Egejskiego, znanego z produkcji oliwek pochodzą pyszne dania warzywne z dodatkiem ziół i oliwy. Jakie tradycyjne potrawy warto w Turcji skosztować?
Mercimek Corbasi
Mercimek Corbasi to bardzo proste, codzienne tureckie jedzenie na bazie czerwonej lub pomarańczowej soczewicy. To pyszna zupa zrobiona z puree z soczewicy i przypraw. Najczęściej dodaje się do niej roztopione masło, kolendrę, sok z cytryny, marynowane warzywa, takie jak marchewka, kapusta i oliwki. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest często podawana z gorącym chlebkiem pitą.
Şiş tavuk
Poza stylami serwowania i towarzyszącymi składnikami nie ma dużej różnicy pomiędzy tureckim şiş tavuk a arabską shawarmą czy greckim gyrosem, ponieważ wszystkie trzy potrawy zawierają mięso z grilla, pieczone na ruszcie. Jednak przygotowanie şiş tavuk obejmuje marynowanie kurczaka przez co najmniej kilka godzin w mieszance oliwy z oliwek, cytryny i czosnku przed pieczeniem. Pysznemu tureckiemu kebabowi z kurczaka zazwyczaj towarzyszą różne sosy i świeże warzywa, a także chleb pita i dodatek ryżu lub kuskusu.
Lahmacun
Lahmacun to turecki rodzaj pizzy i jest bardzo popularny w całym kraju jako rodzaj ulicznego jedzenia lub przystawki. Składa się z chrupiącego pieczywa z pastą z mielonego mięsa. Dodatkiem może być dowolna sałatka skropiona sokiem z cytryny. To tureckie jedzenie jest pełne smaków dzięki różnym śródziemnomorskim przyprawom. Płaskie pieczywo jest zawsze świeżo upieczone. Istnieje kilka odmian Lahmacun, niektóre z nich są przyprawiane dodatkiem kwaśnego syropu z granatów lub mielonych orzechów.
İmam Bayıldı
Ten turecki przysmak to kolorowe i pożywne danie wegetariańskie, które można przetłumaczyć jako „imam zemdlał”. Składa się z duszonych bakłażanów nadziewanych kaszą bulgur, ryżem i różnymi warzywami, takimi jak pomidory, cebula i czosnek. Jest też wersja tego obfitego dania dla miłośników mięsa. Zawiera wołowinę w mieszance używanej jako nadzienie. Warto ją spożywać wraz z tureckim jogurtem.
Manti
Manti to turecka wersja włoskiego ravioli, ale o wyjątkowym smaku i konsystencji. Miniaturowe ravioli to smażone lub gotowane pierogi z nadzieniem jagnięcym lub wołowym, doprawione szeroką gamą przypraw. Mięso mielone na ostro jest po prostu pyszne. Zazwyczaj podaje się go z jogurtem czosnkowym, pikantnym masłem i sosem pomidorowym, posypany miętą i chili.