Śniadanie to ważne wydarzenie dla wielu kultur na całym świecie, ale w Turcji bardziej przypomina ceremonię niż kolejny posiłek dnia. W tym kraju śniadanie w dni powszednie jest lekkim, szybkim, a jednocześnie sycącym posiłkiem. Dostarcza całą energię, która jest potrzebna, aby przetrwać dzień. Tureckie śniadania są obfite i zróżnicowane. Składają się z kilku małych dań, w tym sera, oliwek, pomidorów, masła, dżemów i past, bochenków świeżego chleba i oczywiście strumienia czarnej herbaty. Ser jest jednym z najważniejszych produktów śniadaniowych w Turcji. Odmiany sera różnią się w zależności od regionu i mogą obejmować ser feta (biały ser), tulum bergama z wybrzeża morza Egejskiego, ser ziołowy ze wschodniej Turcji, ser comlek ze środkowej Anatolii oraz ser tel i ser abaza z wybrzeża morza Czarnego. Warzywa smaży się na oliwie z oliwek, oleju z orzechów laskowych lub oleju słonecznikowym. Jajka są podstawą większości tureckich śniadań, można je gotować, smażyć lub przerabiać na menemen z papryką i pomidorami. Tradycyjne tureckie śniadanie to spotkania rodzinne a posiłek może trwać godzinami. Jakie są dania spożywane w Turcji na śniadanie?
Yumurtalı pide
Turecki placek z jajkiem nadziewany serem, papryką i pomidorem, znany jako yumurtalı pide (dosł. jajeczna pita) pochodzi z regionu Kayseri w środkowej Anatolii, gdzie miejscowi czasami używają również innego anatolijskiego przysmaku jako posypki do tego rodzaju chleba pide. Jest to cienko pokrojona, przyprawiona i peklowana na sucho wołowina zwana pastırma. Pita jajeczna jest zrobiona z miękkiego, ciągnącego się, owalnego ciasta, jak większość tradycyjnych tureckich chlebów pita i innych regionalnych potraw podobnych do pizzy. Aby uzyskać idealną pitę jajeczną, jajko pęka w środku każdego chleba na kilka minut przed końcem pieczenia.
Bal kaymak
Bal kaymak to podstawowe danie śniadaniowe w Turcji. Ten krem miodowy to pyszne połączenie kajmaku - tradycyjnego produktu mlecznego wytwarzanego z mleka bawolego, bardzo podobnego do gęstej śmietany - który jest obficie polany miodem. Danie podawane jest jako pasta do smarowania lub słodki dip, wraz z herbatą lub innymi tradycyjnymi daniami śniadaniowymi i zazwyczaj łączy się je z chlebem. Rzadko podaje się go jako deser. Czasami posypuje się zmielonymi, posiekanymi lub całymi orzechami włoskimi.
Menemen
Menemen to tradycyjna turecka pasta do smarowania składająca się z pomidorów, jajek, papryki i różnych przypraw. Istnieje wiele wersji menemen, więc może zawierać również czosnek, ser, szpinak, kawałki kiełbasy lub cebulę (gdy menemen jest podawane jako danie główne). W Turcji jest zwykle sprzedawany w lokalach serwujących śniadania. Podaje go w metalowych rondelkach, z dużym koszem chleba. Większość osób nie używa sztućców, ponieważ wykorzystują chleb do nabieranie aromatycznej pasty do smarowania.
Mercimek çorbası
Mercimek çorbası to ukochana przez Turków zupa z czerwonej soczewicy, bulionu z kurczaka, cebuli i marchewki. Często doprawia się go solą, pieprzem, kminkiem lub papryką. Łatwa do przygotowania i podgrzewania zupa jest spożywana na śniadanie, obiad lub kolację na wiejskich obszarach Turcji, zwłaszcza w lokalnych jadłodajniach znanych jako lokantas.