W bałkańskim kotle etnicznym wymieszały się różne kultury, smaki i zwyczaje, dlatego kuchnia wielu krajów na Półwyspie Bałkańskim jest tak zbliżona. Dziś zapraszamy na śniadanie, obiad i kolację po bułgarsku. Będzie również deser i kawa!
Na śniadanie banica z serem
Składniki:
400g płatów ciasta filo (dostępne w większych sklepach w Polsce)
500g dobrego sera feta lub bałkańskiego
200g oleju
4 jaja
200g gazowanej wody mineralnej
W pierwszej kolejności- rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni, następnie smarujemy blachę (najlepiej z rantami) tłuszczem i na niej układamy jeden płat ciasta filo, na wierzch kruszymy ser feta i tak układamy kolejno na przemian płat ciasta i ser. Zawsze na spodzie i na wierzchu musi znajdować się ser. Następnie dzielimy ciasto na prostokątne kawałki.
Olej gotujemy i polewamy nim całe ciasto.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka, dolewamy wody mineralnej i mieszamy. Miksturę równomiernie rozlewamy na ciasto.
Banicę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż osiągnie złoty kolor.
Banicę powinno jeść się ciepłą i zapijać bozą- napojem z pszenicy o bardzo specyficznym smaku.
Na obiad giuwecz i szopska sałata
Szopska sałata, składniki:
4 pomidory pokrojone w kostkę
1 średni ogórek pokrojony w kostkę
1 mała cebula drobno pokrojona
1 papryka upieczona w piekarniku, bez skórki, pokrojona w kostkę
150g startego sera feta
7 oliwek
oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa poza oliwkami mieszamy w misce, posypujemy startym serem, polewamy oliwą i na wierzchu układamy oliwki. Można dodać pieprz, sól i oregano do smaku.
Giuwecz, składniki:
100ml oliwy
600g mięsa wieprzowego
5 ziemniaków
300g papryki
1 cebula
słodka papryka
150g świeżej okry (jeśli możemy ją znaleźć w sklepie)
sól, pieprz, ostre papryczki, natka pietruszki
Niezbędne jest naczynie żaroodporne- najlepiej gliniane. Na dno wlewamy oliwę z oliwek i układamy posolone uprzednio mięso. Pieczemy około 25min w 120-150 stopniach. Nastepnie dokładamy pozostałe składniki, mieszamy i pieczemy aż wszystko będzie miękkie. Na koniec posypujemy papryczką i pietruszką.
Na kolację papryka duszona z serem
Składniki:
4 papryczki
250g dobrego sera feta
2 jajka
oliwa z oliwek
W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą, układamy papryczki, które również smarujemy oliwą, posypujemy serem rozmieszanym z jajkiem i zapiekamy w uprzednio rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Około 30min.
A na koniec pyszny deser i oczywiście kawa. W Bułgarii kawę pije się mocną, z ekspresu bądź po turecku.
Krem karameł, składniki
500ml mleka
350g cukru
cukier waniliowy
5 jajek
Najpierw karmelizujemy na wolnym ogniu 100g cukru z 2 łyżkami wody. Tak powstały karmel przekładamy na dno odpornych na ciepło foremek.
Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne, słodkie mleko dodajemy do uprzednio rozbitych jajek i przekładamy do foremek. Foremki wkładamy do dużej foremki lub naczynia żaroodpornego, które wypełniamy wodą- woda powinna sięgać powyżej połowy, tak aby nie zanurzyć foremek całkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy aż na górze deseru utworzy się brązowa skórka- około pół godziny. Następnie wyłączamy piekarnik a deser pozostawiamy w nim na kolejne pół godziny. Podczas pieczenia trzeba pilnować aby woda w naczyniu nie wrzała, jeśli tak będzie należy uzupełniać ją zimną wodą dla wyrównania temperatury oraz zmniejszyć temperaturę piekarnika.