Drzewa oliwne można spotkać w całej Albanii a oliwa jest najlepszej jakości. Jest tutaj dużo małych przydomowych fabryczek.
Każda rodzina w Albanii zaopatruje się w roczny zapas oliwy, kupując jej od 30 do 40 litrów.
Poniżej parę uwag odnośnie kupowanej oliwy.
• Radze nie kupować taniej oliwy. Najlepsza oliwa jest w cenie około 40 zł w górę.
• Nie polecam kupowania oliwy w przezroczystych butelkach i pojemnikach.
• Najlepsza oliwa jest w nieprzezroczystych butelkach lub puszkach, ponieważ światło niszczy oliwę.
• Trzeba czytać na butelce, czy oliwki zostały zebrane i wyciśnięte w tym samym miejscu. Aby zachować wszystkie cenne właściwości, oliwę należy wytłoczyć najpóźniej do 3 h po zebraniu oliwek. Często jednak oliwki są zbierane w jednym kraju, dostarczone do następnego i tam dopiero wyciskane. A na koniec butelkowane jeszcze w innym. To powoduje, że oliwa jest o wiele mniej wartościowa
• Kolor oliwy nie ma większego znaczenia. Świadczy tylko o odmianie i ich. procesie dojrzałości
• Najlepsza jest ta oliwa wyciskana z mniej dojrzałych oliwek zbieranych na początku sezonu
• I tu się zdziwicie. Jest ona o łagodnym smaku i nie ma zbyt wielu wartości odżywczych i nie ma typowego, ostrego smaku. A dobra oliwa jest bardzo aromatyczna. Wręcz pikantna.
• Musi pozostać gorzki smak w ustach. Więc pozostawienia oliwy mianem delikatnej neguje jej wysoką wartość.
• Pamiętajcie więc, że jej gorzki posmak nie jest oznaką niskiej jakości a wprost dokładnie na odwrót. Im bardziej cierpka, tym lepiej.
• Taka oliwa jest bardzo bogata w przeciwutleniacze – polifenole
• Oliwę można przechowywać przez pełen rok. Czyli do następnych zbiorów. Matka natura sprytnie to zaplanowała, Jedynie ważny warunek, to ciemne i chłodne miejsce. Nie lodówka
• Jeśli spędzacie wakacje w którymś z śródziemnomorskich karjów, to koniecznie kupcie oliwę z oliwek. Nie kupujcie w supermarketach albo w sklepach z pamiątkami. Kupujcie w puszkach lub w ciemnych butelkach. Bo taka ze sklepu nie będzie się różnić od tej w polskich sklepach.
• Wybierajcie lokalnych producentów lub tych z agroturystyki.
• W Albanii za najlepszej jakości oliwę zapłacicie około 20 zł za litr. Cena jest zależna od ilości zbiorów w danym roku, ale naprawdę warto, bo to samo zdrowie,