Nie tylko wino? Tradycyjne napoje z Madery

Rego-Bis, 02.11.2022

Słońce, plaża, piękny krajobraz i drink w ręce – to częste wyobrażenia idealnych, egzotycznych wakacji. Portugalska Madera na oceanie Atlantyckim spełnia wszystkie te wymogi. Wyspa oferuje szeroki wybór napojów, które wpisały się w jej tradycję i kulturę. Najbardziej znane jest oczywiście wzmacniane wino madera. Jednak czy nazwy napojów takie jak „Poncha”, „Nikita”, „Coral” czy „Laranjada” nie brzmią równie kusząco? Jakie trunki warto spróbować na Maderze?

Madera

Nie ma napoju bardziej charakterystycznego dla wyspy niż wino madera. Podobnie jak inny słynny portugalski alkohol eksportowy, porto, madera jest winem wzmocnionym, którego historia sięga wieków, kiedy wina zabierano na pokład statków handlowych, a do każdej beczki dodawano brandy, aby poprawić jego właściwości podczas długich podróży morskich. Co zaskakujące, okazało się, że ciepło i wilgotność w kabinach statku znacznie wpłynęły na jakość wina. Przez wieki zdobyło światową renomę, a zarówno wyspa, jak i wino stały się synonimem jakości. Trunek jest wyjątkowy, intensywny a z biegiem lat staje się coraz lepszy. Najlepiej smakuje w szklankach w kształcie tulipana o średniej wielkości, aby lepiej wyczuć zapach. Cztery główne rodzaje wina madera są oznaczone nazwami odmian: Malvasia, Boal, Verdelho i Sercial. O wysokiej renomie i sławie tego trunku świadczą również liczne epizody z historii. Ogłoszenie niepodległości Stanów Zjednoczonych Ameryki w 1776 roku zostało upamiętniono toastem wzniesionym winem madera. Napój oczarował wiele osobistości, mężów stanu jak np. George Washingtona, Thomasa Jeffersona,  jak i Winstona Churchilla, który miał okazję poznać i delektować się tym winem podczas swojej wizyty na wyspie. Trunek można znaleźć praktycznie w każdej restauracji i sklepie na całej wyspie. Ceny wahają się od przystępnych do bardzo wysokich, w zależności od roku i rodzaju.

Poncza

Wino Madera jest symbolem wyspy, jednak miejscowi preferują inny tradycyjny trunek: ponchę, mieszankę aguardente de cana (rumu z trzciny cukrowej), miodu, pomarańczy i soku z cytryny. Przepisy na ten drink różnią się nieznacznie na całej wyspie, ale główna podstawa napoju pozostaje taka sama. Początki ponchy nie są do końca znane. Niektórzy uważają, że jego korzenie sięgają XVI wieku, kiedy cytryny, konserwowane w brandy i melasie z trzciny cukrowej, były używane do leczenia szkorbutu, podczas gdy inni twierdzą, że po raz pierwszy zrobili je rybacy w wiosce Câmara de Lobos jako sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory.

Nikita

Nikita to bardzo ciekawy koktajl, typowy dla Madery. Składa się z lodów (różne smaki), cukru, krążków ananasa i napoju alkoholowego, takiego jak białe wino i/lub białe piwo, które są dobrze wymieszane aż do uzyskania kremowej konsystencji. Bardzo ciekawie smakuje, jak chmielowy krem ​​ananasowy. Jego powstanie datuje się na 1985 rok a nazwa pochodzi od piosenki Eltona Johna – „Nikita”.

Laranjada

Laranjada pochodzi od portugalskiego słowa laranja („pomarańczowy”). To gazowany napój bezalkoholowy o smaku pomarańczy. Został wprowadzony na rynek w 1872 roku jako pierwszy bezalkoholowy napój gazowany wyprodukowany w Portugalii. Nadal jest bardzo popularny, a podczas lokalnych letnich festiwali „Arraiais” pije się go zmieszany z lokalnym wytrawnym winem.

Piwo Coral

Najpopularniejszym piwem lokalnym na Maderze jest Coral. Produkowane od 1969 roku, dostępne jest w kilku rodzajach, w tym bezalkoholowych