Nie tylko tagine? Najlepsze Marokańskie dania

Rego-Bis, 16.11.2022

Dla miłośników pysznego jedzenie, którzy wyruszają na wakacje w poszukiwaniu nowych smaków i inspiracji niewiele miejsc tak pobudza wyobraźnię jak Maroko. Kuchnia tego afrykańskiego kraju ceniona przez ekspertów obfituje w subtelne przyprawy i intrygujące połączenia smakowe. Warto pomyśleć o cierpkich zielonych oliwkach z posiekaną konserwowaną skórką cytryny zmieszaną z delikatnym kurczakiem w tagine. Kogo nie zaskoczy bogate ciasto z drobiem posypane cynamonem i cukrem pudrem lub sardynek w aromatycznej kombinacji kolendry, pietruszki, kminku i odrobiny chili. Tradycje kulinarne Maroka to mieszanka kuchni berberyjskiej, andaluzyjskiej, arabskiej i śródziemnomorskiej, z minimalnymi wpływami europejskimi (francuskimi i hiszpańskimi) i subsaharyjskimi. Doskonale połączenie wyjątkowych smaków, czynią ją niezwykłą. Jakie potrawy warto spróbować w Maroku ? Czym jest tagine i jakie są jego składniki ? 

Tagine

Tagine to jedne z najpopularniejszych potraw w całym kraju i można je przyrządzać z niemal wszystkiego – warzyw, kurczaka, ryb, krewetek, wołowiny, owiec lub wielbłąda. Nazwa specjału kuchni Maroka pochodzi od glinianego garnka ze stożkową pokrywką. Tagine można zobaczyć bulgoczący w każdej przydrożnej budce, znaleźć w najlepszych restauracjach i oczywiście w każdym domu i zawsze podaje się go z pieczywem. Pyszne danie składa się z pikantnych warzyw gotowanych z odrobiną lekkiego bulionu, często w towarzystwie mięsa albo ryb lub owoców morza. Naczynia tagine posiadają glinianą pokrywkę, której zadaniem jest rozprowadzanie ciepła od góry do całego garnka. Zapewnia to zdrowy i powolny proces gotowania, który czasami trwa długo, aż wszystkie składniki zostaną wchłonięte przez nasyconą smakiem parę. Mięso staje się miękkie, a kość samoczynnie się oddziela, co sprawia, że ​​jedzenie to prawdziwa przyjemność. Zwłaszcza jeśli położy się na nim trochę cytryny, aby nadać mu wyjątkowy smak. Sekret smaku tagine tkwi w przyprawach użytych do gotowania, którymi są: chabry, imbir, szafran, ghee, cebula i czosnek. To podstawowe składniki, które nadają tej potrawie wyjątkowy smak. Tagine podaje się z chlebem, który uważa się za niezbędny. Gotowanie w garnku tagine jest bardzo zdrowe, ponieważ jest przygotowywane na parze. Ten sposób przyrządzanie jedzenia jest uważany za najzdrowszy. 

Harira

Podczas świętego miesiąca Ramadan post jest przerywany każdego dnia o zachodzie słońca parującą miską zupy harira. Bogata w pomidory, soczewicę, ciecierzycę i jagnięcinę, wykończona sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą, podawana jest z lepkim, słodkim preclem o nazwie chebakkiya.

Bastilla

Bastilla to pikantne i wyjątkowe danie składające się z warstw cienkiego ciasta. Wielu osób jest zaskoczonych, widząc to danie wypełnione mieszanką mięsa, pietruszki, cebuli, przypraw i jajka. Podczas robienia bastylii proces pieczenia kończy się położeniem na górną warstwę lukru i cynamonu. Tradycyjnie Bastilla była przechowywana na specjalne okazje i czasami przygotowywana z mięsa młodych gołębi. Dziś Bastilla jest znacznie tańsza i zawiera bardziej popularne mięsa, takie jak kurczak, wołowina lub ryby.