Albańskie pyszne owoce
Ciepły klimat pomaga w uprawie owoców, które często w Polsce dostępne są tylko z importu. Tak jak w wielu miejscach na świecie większość owoców występują sezonowo - każda pora roku ma swoje charakterystyczne owoce. Owoce są nie tylko słodką przekąską ale również ważnym sektorem rolnictwa a niektóre z nich wpisały się również w codzienny język oraz kulturę mieszkańców tego kraju.
Wiosną zdecydowanie króluje truskawka(luleshtryde), stanowi ona dodatek do słodkich naleśników(krepe) czy przekąskę w ciągu dnia. Późniejszą wiosną możemy spotkać całe kosze słodkich czereśni i powoli pojawiające się arbuzy(szalqe lub bostan) oraz melony(pjepër). Te dwa ostatnie są właśnie symbolami lata! Podawane są w wielu restauracjach czy hotelach jako deser, polane rozcieńczonym miodem, trzymane w lodówce są świetną metodą na ochłodzenie się w upalne dni. Wyjeżdżając poza miasto po drodzę co kilka kilometrów spotkamy stoiska lub sprzedawców z przyczepami i często będą one w naprawde atrakcyjnych cenach. W marketach znajdziemy również słoiki z arbuzami w zalewie.Bardzo długo dostępne są też brzoskwinie(pjeshka), tym słowem młodzież często określa atrakcyjne dziewczyny:)
W sierpniu pojawia się ulubiony owoc turystów - figi(fiq). Drzewa figowe można znaleźć w każdym zakątku miast lub wsi. Ze względu na to, że figi szybko się psują spotkamy wiele przetworów takich jak dżemy czy figi w słodkim syropie. Jeden z bardziej popularnych deserów to biszkopt ze zmielonymi figami, w Gjirokastrze można też latem skosztować tradycyjny deser z koziego mleka oraz suszonych fig i cynamonu. Sposobem na przedłużenie trwałości tego owocu jest suszenie, w wielu miejscach natkniemy się na korale z wysuszonych fig lub zmielone wysuszone placki, które są niesamowicie pożywne i często uważane za jedzenie surwiwalowe gdyż dostarczają wielu niezbędnych witamin oraz energii. Schyłek lata i jesień to prawdziwy urodzaj owoców. Najważniejszym jesiennym zbiorem są winogrona(rrushi), które służą do wyrobu najpopularniejszego alkoholu jakim jest raki oraz niemniej popularnych win. Osoby mieszkające na wsiach posiadają specjalną aparaturę w której przygotowują tradycyjny wyrób, w październiku nad wieloma domami unosi się dym co oznacza, że niedługo zacznie się kosztowanie bardzo mocnego alkoholu. Raki uważana jest jako lekarstwo na wiele schorzeń a także środek profilaktyczny. Mali chłopcy, którzy są dumą rodziny mogą być pieszczotliwie nazywani rrushi jako znak, że szybko dojrzewają. Kolejnym ważnym owocem jest granat (shegë) w Albanii uznawany za symbol dobrobytu oraz płodności. Tradycyjne pokoje dla nowożeńców zawsze były przyozdobione namalowanymi granatami a w noc sylwestrową granaty rozbija się o podłogę jako dobrą wróżbę na kolejny rok. W tym czasie znajdziemy również przepyszne kaki(hurmë), banany, gruszki(dharda), jabłka(molla) i śliwki(kumbulla).Bardzo ciekawym owocem jest głożyna pospolita (xinxifja), która wygląda jak żołędzie a smakiem przypomina śliwkę.
Zima pachnie tu bardzo podobnie jak w Polsce czyli pomarańczami(portokalla) oraz mandarynkami (mandarina). Wszystkie niziny znajdujące się na południu Albanii pokryte są drzewami pomarańczowymi oraz mandarynkowymi. Pierwsze owoce pojawiają się już pod koniec października jednak czas na największe zbiory to grudzień i styczeń.
Odwiedzając Albanię warto wstąpić do supermarketu i odnaleźć dział z przetworami, znajdziemy tam mnóstwo zaskakujących produktów, które mogą okazać się świetną i smaczną pamiątką z wakacji tym bardziej, że w niewielu innych miejscach kupimy np. bakłażany czy marchewki w słodkim syropie.