Ze względu na dogodny klimat Madera jest nazywana wyspą wiecznej wiosny. Na wybrzeżu Madery wiele osób poleca skorzystanie z naturalnych basenów lawowych takich jak Porto Moniz czy Seixal. Stolica wyspy Funchal to ośrodek nadmorski na południowym wybrzeżu wyspy. Jest ona pełna zabytków.
W stolicy Madery warto zobaczyć na przykład Zona Velha, czyli starówkę, katedrę (Sé) czy choćby jeden z licznych ogrodów. W centrum Funchal znajduje się hala targowa Mercado dos Lavradores, gdzie można zaopatrzyć się w lokalne, egzotyczne produkty. Oprócza miasta Funchal warto odwiedzić miasteczko Santana na północnym wybrzeżu wyspy. Znanane jest z tradycyjnych malowniczych domków.
Na Maderze warto zobaczyć zakątek wyspy, gdzie znajduje się Pico Ruivo. Najwyższy szczyt Madery ma wysokość 1862 metrów. Ścieżka prowadząca na Pico Ruivo należy do bardzo atrakcyjnych widokowo. Inne szczyty wyspy, które warto zdobyć to m.in Pico do Arieiro czy Pico das Pedras. Pico do Arieiro jest szczególnie łatwo dostępne ponieważ prawie pod sam wierzchołek góry można podjechać samochodem. Do atrakcji wyspy należy także las laurowy.
Mieszkańcy portugalskiej wyspy Madera doskonale wiedzą, że do dobrego posiłku nie potrzeba skomplikowanych przepisów ani produktów z drugiego końca świata. Tutaj ludzie nauczyli się cieszyć produktami uprawianymi na miejscu i owocami okalającego wyspę morza. Świadczą o tym typowe potrawy Madery, jej korzenie, dziedzictwo portugalskich kolonizatorów i stosunki handlowe z Europą, Ameryką i Afryką na przestrzeni wieków.
W tym kawałku Portugalii pośrodku Atlantyku ludzie wiedzą, czym jest pasja do gotowania i z miłością przygotowują proste, ale pyszne potrawy. Na Maderze warto spróbować różnorodnych deserów i tradycyjnych słodyczy. Dzięki uprawie trzciny cukrowej, handlowi między Europą, Afryką i Azją a także wprowadzeniu nowych roślin po kolonizacji w XV wieku regionalne słodycze stały się bardziej zróżnicowane i do pewnego stopnia egzotyczne.
Ze względu na doskonałą jakość i obfitość cukier w XV wieku określany jako „Białe Złoto” był źródłem bogactwa wyspy . Dzięki odpowiedniemu klimatowi wyspa ma korzystne warunki do uprawy owoców tropikalnych z których powstają wyjątkowe słodycze. Często wykorzystywane do robienia pysznych puddingów, ciast, likierów i lodów. Jakich deserów warto spróbować na Maderze?
Spróbuj bolo de mel
Uważany za najstarszy deser Madery, bolo de mel to ciasto z miodem, migdałami, orzechami włoskimi, cynamonem i innymi przyprawami.
Uważa się, że to bogato przyprawione ciasto zostało wynalezione w XV wieku, podczas ekspansji plantacji cukru na wyspie, i pierwotnie było wykonane z melasy, co oznaczało, że mogło być przechowywane do 5 lat.
Bolo de mel był tradycyjnie przygotowywany na Boże Narodzenie, ale obecnie można go spotkać przez cały rok, ponieważ jest bardzo popularny wśród mieszkańców. Na Maderze zwyczajem jest nie krojenie ciasta, ale ręczne odrywanie kawałków.
Sernik z marakują
Sernik to popularny deser w restauracjach i kawiarniach na wyspie. Wersja z marakują jest niezwykle pyszna i uwielbiana na Maderze. Posypka z tego egzotycznego owocu bardzo orzeźwia i równoważy słodycz deseru. Zdecydowanie warto spróbować, ponieważ różni się ono znacznie od serników serwowanych w innych krajach.
Wakacje kulinarne - Broas de mel
Te małe, okrągłe ciasteczka melasowe są słodkim przysmakiem, który jest spożywany przez cały rok, ale głównie w okresie świątecznym - znajduje się na stole każdej rodziny z Madery podczas Bożego Narodzenia. Broas de Mel to chrupiące, słodkie ciasteczka z niespodziewaną pikantną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej.
Rebuçados de Funcho (cukierki z fenkułu)
Cukierki „Rebuçados de Funcho” mające cylindryczny kształt, rożnej wielkości o żółtawym kolorze i smaku kopru włoskiego są popularne na Maderze. Można je stosować do uspokojenia kaszlu, ale nie tylko pomagają przy przeziębieniu. Wiele osoób na Maderze po prostu lubi ich smak. Nazwa „Funcho” pochodzi od dominacji kopru włoskiego na zboczach Zatoki Funchal.
Wakacje z przysmakami - Queijada
Queijada to jeden z najpopularniejszych słodkich przysmaków na Maderze. Można go znaleźć w piekarniach i cukierniach Przygotowuje się je z requeijão (lokalny twarożek), mleka, jajek i cukru. Są to małe ciasteczka spłaszczone i zaokrąglone o bardzo przyjemnym, lekkim i charakterystycznym smaku.
Egzotyczne pączki - Malasadas
Malasadas to tradycyjne portugalskie pączki na zacierze drożdżowym z jajek, mąki, cukru i mleka. Czasami są posypywane cynamonem lub cukrem pudrem. Oryginalne portugalskie malasadas nie mają żadnego nadzienia, ale wariacje przygotowane na Hawajach tak. Popularność malasadas na Hawajach nie jest przypadkowa – portugalscy robotnicy z Azorów i Madery przybyli na Hawaje w XIX wieku do pracy na plantacjach.
Przynieśli ze sobą swoje tradycyjne potrawy, w tym malasadas, które pierwotnie przygotowywano w celu wykorzystania całego cukru i smalcu w domu przed Wielkim Postem. Smakołyk doskonale się nadaje do przygotowania bardziej egzotycznej wersji słodkości na tłusty czwartek.
Pudim de Maracujá
Marakuja to obok bananów jeden z najpopularniejszych owoców na Maderze. Słynie z wyjątkowego smaku i wielu zastosowań. Można go kroić, wyjmować łyżką i jeść na świeżo lub stosować na przykład do przygotowania ponchy (tradycyjny drink na maderze). O napojach z atlantyckiej wyspy należącej do Portugalii można przeczytać we wcześniejszym wpisie.
Jest również obecny w Brisa Maracuja gazowanym napoju i w ciastach (jak choćby we wcześniej opisanym serniku). Jednak najbardziej charakterystycznym deserem Madery z wykorzystaniem marakui jest pudim de maracuja. To kremowy deser (podobny do musu) ze śmietanki i skondensowanego mleka i oczywiście marakui.
Egzotyczne wakacje z mousse de anona (mus z anony)?
Dla tych, którzy lubią anonę (owoc flaszowca), ta słodycz to gratka! Doskonała propozycja dla osób szukających świeżego i smacznego deseru. Jest to połączenie bitej śmietany, egzotycznego owocu i niewielkiej ilości soku cytrynowego.
Panquecas de abobora
Placki dyniowe pochodzące z Madery są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się do spożycia na śniadanie lub jako przekąska. W chłodne dni na wyspie doskonale smakują z filiżanką herbaty. Do ich przygotowanie jest potrzebna dynia, mąka, cukier, cynamon i olej do smażenia. Dynię należy ugotować w wodzie i soli, a następnie bardzo dobrze odsączyć i rozgnieść. Stopniowo dodaje się mąkę, cały czas mieszając. Ciasto nie powinno być miękkie, ale jeśli jest zbyt twarde, należy dodać trochę wody. Smażyć należy na bardzo gorącym oleju, aż się zarumieni z obu stron.
Lambecas (lody)
Jeśli chodzi o lody, Portugalia to nie Włochy, ale gdzieniegdzie można znaleźć doskonałe lodowe smakołyki. Lambecas to najbardziej znane miejsce z lodami na całym archipelagu Madery. Aby skosztować lodów trzeba udać się na wyspę Porto Santo leżącą zaraz obok Madery. Niewielka lodziarnia Lambecas znajduje się w mieście Vila Baleira. Działa już przez kilkadziesiąt lat i jest znana i popularna. Sprzedaje pyszne miękkie lody w wielu różnych smakach. Co sprawia, że lody są tak dobre? To oczywiście ich wielka tajemnica… W ciepłą letnią noc nie należy dziwić się, że trzeba czekać w kolejce po swoją „lambecę”. Ludzie gromadzą się wokół lodziarni, aby dostać deser i spotkać się z przyjaciółmi i rodziną. W ciągu dnia, kiedy wszyscy są na plaży jest luźniej.
Wyspa Madera oferuje oczywiście również wino madera. O nim i o innych trunkach można poczytać we wcześniejszym wpisie - "Nie tylko wino? Tradycyjne napoje z Madery."
Innym popularnym kierunkiem wakacyjnym słynnym z doskonałych deserów jest Turcja.